جزئیات جالب از پروژه انتقال نفت از تنگه هرمز به ساحل مكران

جزئیات جالب از پروژه انتقال نفت از تنگه هرمز به ساحل مكران به گزارش رصد کالا یکی از پروژه های مهم ملی که در ایام گذشته در دل تحریم ها به بهره برداری رسید، خط لوله نفت گوره به جاسک بود که حالا امکان انتقال نفت برای ایران را خارج از تنگه هرمز و دریای عمان فراهم نموده است. پروژه ای که نشانی ملی بر شکست تحریم های ظالمانه آمریکایی است.


به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از خبرگزاری میزان، تورج دهقانی مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت بعنوان مدیر عامل یکی از شرکتهای توسعه محور درشرکت ملی نفت ایران در مورد جزئیات این طرح استراتژیک اظهار داشت:
تهدیدزدایی از صادرات نفت
در مورد فلسفه این طرح زیاد صحبت شده است ولی بعد از سالهای جنگ، با عنایت به مسائل و مشکلاتی که وجود داشته است همچون بمباران خارک بعنوان شریان حیاتی اقتصاد کشور، سیاست های کلی کشور همواره این بوده که مبدا صادراتی نفت را بگونه ای از دسترس تهدیدها دور کند بنابراین بحث انتقال و صادرات نفت خام از شرق تنگه هرمز، از آن زمان مطرح بود.
باز هم بر مبنای اطلاعات کلی که بنده دارم، کار راه اندازی خط لوله محرم هم همان موقع با همین هدف، شروع شد، ولی بعدا به هر علتی نیمه کاره ماند و متوقف گردید و این مورد دیگر با جدیت پیگیری نشد. چرا خارج از تنگه هرمز؟ هم بحث تهدید زدایی بود و هم علاوه بر آن بحث تنوع بخشی بوده است. ضمن این که در طول زمان، کشورهای دیگر منطقه هم به جهت اینکه بخش بیشتری از نفت شان را از جای دیگر صادر کنند مبادرت به این کار کردند؛ یک زمانی بیشتر از نیمی از نفت صادراتی دنیا از تنگه هرمز عبور می کرد، اما هم اکنون این رقم به حدود ۲۰ یا کمتر از ۲۰ درصد رسیده است.
به هر حال مسائل ژئوپولتیک و ژئواکونومیک برای کشورهای مختلف مهم است؛ شما در دنیای رقابت های انرژی بخصوص در سالهای پیش رو که رقابت عرضه، شدیدتر خواهد بود باید بتوانید مزیت های بهتری را برای خودتان خلق کنید.
در کل اگر بخواهم به سؤال شما که فرمودید فلسفه و پیشینه این طرح چه بوده برگردم باید عرض کنم که اولا فلسفه راه اندازی به چندین دهه قبل برمی گردد و ثانیا به قول شما از جنس تهدید زدایی و تنوع بخشی به مبادی صادرات بود.
ایجاد مشوق به خریداران نفتی با این انتقال نفت به سواحل دریای عمان، دو هزار کیلومتر از مسیر تردد کشتی ها و نفتکش ها را کم می شود(هزار کیلومتر رفت و هزار کیلومتر برگشت) که این خود هزینه تردد و کشتیرانی را تا حد قابل قبولی برای خریدار می کاهد. وقتی هزینه کاهش می یابد شما می توانید خریدار را راحتتر جذب کنید. وقتی یک کشتی می خواهد این مسیر را تردد کند، هزینه بیمه اش A می شود و وقتی می خواهد آن مسیر را برود هزینه بیمه اش A+B می شود؛ شما وقتی offer(تشویق) بهتر را پیشنهاد میدهی، هزینه بیمه اش هم کاهش می یابد و جذابیت بیشتری به همراه خواهد داشت.
البته این مطالب را به لحاظ مفهومی عرض می کنم، طرح آن قدر از مسائل و مباحث راهبردی ویژه ای برخوردار می باشد که شاید این مسائلش کمتر مورد بحث باشد. تأثیر مثبت صادرات نفت از دریای عمان در بازاریابی بین المللی
متأسفانه ما یک کشوری هستیم که اقتصادمان به شدت وابسته به نفت شده است؛ البته در سالهای اخیر به سبب تحریم های نفتی این وابستگی کمتر شد ولی در هر حال نفت نقش پررنگی در اقتصاد ما داشته است و شاید بعضی جاها نتوانستیم به خوبی از فرصت نفت استفاده نماییم.
به اعتقاد بنده بهترین مسیر برای دستیابی به یک اقتصاد غیرنفتی و متنوع استفاده از نفت می باشد، نفت بهترین فرصت است تا به اقتصاد غیر نفتی برسیم، این حرف یعنی چه؟ یعنی سهم نفت در اقتصاد ما بزرگ است و این می تواند مجال بسیار خوبی برای سرمایه گذاری و عرضه کالاهای تولیدکنندگان مختلف و تولید محصولات بیشتر در حلقه های پائین دست و تسخیر مارکت ها و بازارهای بیشتری در دنیا باشد. طرح راهبردی گوره-جاسک پیش زمینه رونق منطقه جاسک و مکران است
جنوب شرق کشور کمتر توسعه یافته است، بخصوص سیستان و بلوچستان و سواحل مکران؛ یکی به سبب این که از مخازن نفت و گاز و ذخایر نفتی دور است، اما یک مزیت بزرگ دارد که سواحل بالای هزار کیلومتری در آنجاست، این سواحل به جهات مختلف همچون گردشگری و اکوسیستم خاصی که دارد و به لحاظ دسترسی به آب های عمیق و دسترسی راحتتر و کم هزینه تر به بازارهای جنوب شرق آسیا و از آن طرف به مارکت دیگر، یک فرصت است که نتوانستیم از این فرصت به خوبی بهره برداری نماییم به رغم این که همیشه در برنامه های کلان و فرمایشات حضرت آقا و سیاست های ابلاغی ایشان به کرات راجع به سواحل مکران و ضرورت توسعه آن صحبت شده و حتی در بحث سرفصل زمینه های همکاری قرارداد ۲۵ ساله با چین یکی از آیتم ها تاکید بر توسعه سواحل مکران است. پس طرح راهبردی گوره-جاسک پیش زمینه رونق منطقه جاسک و مکران است.
این توجه نشان داده است که اینجا یک ظرفیت بسیار خوبی برای کشور است، ضمن این که وزارت نفت از سال ها پیش که این برنامه را در دست اجرا داشته ۵۰۰۰ هزار هکتار زمین را در منطقه کوه مبارک تحصیل کرده که وقتی به طرح نقشه جامع آن منطقه نگاه می شود چندین طرح پالایشگاهی و پتروشیمی در آن منطقه پیشبینی شده است ازاین رو هدف از اجرای این طرح الزاماً انتقال نفت خام از گوره به جاسک و صادرات و خام فروشی نیست و این مورد در طرح جامعی که به آن اشاره شد دیده شده و نقشه هایش هم موجود است والان در این زمین این مخازن برقرار می شود.
چه اشکال دارد شما هزار کیلومتر لوله را به آنجا می برید، هم می توانید ظرفیت و توانمندی صادراتی خودتان را افزایش دهید و هم می توانید بستری برای توسعه صنایع پائین دستی فراهم کنید، طبیعی است که اگر ما اصول و مبانی توسعه یکپارچه و توسعه پایدار را رعایت نماییم، توجه به مسائل اجتماعی، مسائل زیست محیطی و دیگر مسائل را دقیق و یکپارچه داشته باشیم این حجم از سرمایه گذاری که الآن شده و طبیعتاً طی سال های آتی در بخش های پائین دستی تشدید خواهد شد به سادگی می تواند ایجاد درآمد ملی بیشتری در آن منطقه و سرریزهای اجتماعی برای مردم محروم منطقه و توسعه پایدار و درآمد و رفاه بیشتری برای آنها ایجاد نماید. 223227


منبع:

1400/04/29
22:29:46
5.0 / 5
657
تگهای خبر: اقتصاد , بازار , تولید , خرید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۵
رصدکالا
rasadkala.ir - حقوق مادی و معنوی سایت رصد كالا محفوظ است

رصد كالا

یافتن بهترین قیمت برای کالاها