۴۶۶ روز ریزش اشتغال

۴۶۶ روز ریزش اشتغال به گزارش رصد کالا برآوردها نشان داده است که کرونا سبب شد ۲ میلیون نفر در کشور بیکار شود؛ باآنکه از این آمار، بنا به قول مقامات دولتی، یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر به بازار کار بازگشتند.



مریم فکری: در حالی اقتصاد ایران همه ۴۶۶ روز گذشته را در همزیستی با ویروس کرونا بود که تعطیلی، مرخصی های الزامی و تعدیل نیرو به علت از رونق افتادن کسب و کارها، یکی از نتایج کرونا در بازار کار بود؛ تا آن جایی که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در گزارش اخیر خود هم از بیکاری حدود ۲ میلیون نفر اطلاع داد.
معاون اشتغال وزیر کار اعلام نمود: کرونا در ایران حدود ۲ میلیون نفر را بیکار کرد که تا هم اکنون یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر به بازار کار برگشتند.
روایت آمارهای رسمی از بازار کار
آخرین گزارش مرکز آمار از وضعیت بازار کار نشان داده است که در سال ۹۹ نرخ مشارکت اقتصادی ۲.۸ درصد نسبت به سال ۹۸ کاهش داشته است؛ به صورتی که بررسی نسبت اشتغال جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر مبین آن است که ۳۷.۳ درصد از جمعیت در سن کار شاغل بودند. این در شرایطی است که این آمار در سال پیش از آن (سال ۹۸) ۳۹.۴ درصد بود.
همچنین بنا به آمارها، تحلیل نرخ بیکاری جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر نشان داده است که ۹.۶ درصد از جمعیت فعال بیکار بوده اند. این آمار در سال ۹۸ حدود ۱۰.۷ درصد گزارش شده بود. بر همین اساس، تعداد بیکاران در جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر در سال ۹۸ حدود ۲ میلیون و ۸۹۳ هزار و ۵۸۸ نفر گزارش شده بود که این عدد در سال ۹۹ به ۲ میلیون و ۴۷۴ هزار و ۶۳ نفر کاهش پیدا کرد.
با توجه به اعداد و ارقامی که از نرخ مشارکت اقتصادی دیده شد، دلیل کاهش نرخ بیکاری را میتوان پاسخ داد. به عبارتی، تک رقمی شدن نرخ بیکاری نه به علت ایجاد اشتغال بلکه به علت کاهش نرخ مشارکت بوده است. برپایه آمارها در زمستان سال ۱۳۹۹ نسبت به زمستان سال پیش از آن در مجموع ۳۰۰ هزار اشتغال کاهش یافته است.
همه این ها اثر کرونا روی اقتصاد کشور را روایت می کند؛ چونکه از اسفندماه ۹۸ که انتشار کرونا آغاز شد، ریزش اشتغال هم صورت گرفت.
در کنار این ها، بررسی آمارهای رسمی گواه بر آن است که جمعیت شاغلان ۱۵ ساله و بیشتر در سال ۹۹ بیشتر از یک میلیون نفر ریزش داشته اشت؛ به صورتی که جمعیت شاغلان ۱۵ ساله و بیشتر در سال ۹۸ حدود ۲۴ میلیون و ۲۷۳ هزار و ۵۱۷ نفر بود که این عدد در سال ۹۹ به ۲۳ میلیون و ۲۶۲ هزار و ۴۷ نفر کاهش پیدا کرد. این یعنی از تعداد جمعیت شاغلان یک میلیون و ۱۰ هزار و ۴۷۰ نفر ریخته است.
همچنین در زمستان ۹۹ نسبت به زمستان ۹۸ حدود ۶۱۱ هزار نفر از جعیت فعال کشور (شاغل یا بیکار در جست وجوی شغل) از بازار کار خارج شدند و به درآمدهای غیرکاری یا حتی وابستگی مالی به خانواده روی آوردند که حاصل آن کاهش نرخ مشارکت از ۴۲.۴ درصد در زمستان ۹۸ به ۴۰.۹ درصد در زمستان ۹۹ است.
در این میان، نتایح طرح آمارگیری نیروی کار مبین آن است که بیشترین کاهش اشتغال در بخش خدمات بوده است.

اشتغال سالانه ۵۵۱ هزار نفر
در خصوص وضعیت اشتغال در دوران کرونا، عیسی منصوری، معاون اشتغال وزارت کار گفته است؛ متاسفانه یک رقم قابل توجهی از بازار کار کلا خارج شدند و از جمعیت فعال ما کاسته شد و به جمعیت غیرفعال اضافه شدند و کسانی که شاغل یا بیکار بودند، هم اکنون نه بیکار محسوب می شوند و نه شاغل و از بازار کار خارج شدند.
بنا به اظهارات او، نرخ بیکاری در شرایط فعلی نماینده وضعیت دقیق شرایط اشتغال کشور نیست و وقتی جمعیت فعال کاسته می شود، خود به خود نرخ بیکاری عدد آن پایین می آید. بنابر این نظر ما این است که در این شرایط ما هم نسبت اشتغال را بینیم هم نرخ بیکاری را همزمان و جمعیت شاغلان را هم ببینیم که خوشبختانه در سالهای گذشته با وجود همه فشارها ما سالیانه به صورت میانگین حدود ۵۵۱هزار نفر ایجاد اشتغال در کشور داشته ایم.
معاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تاکید کرده است؛ ما در یک زمان مواجه شدیم با رکود حاصل از کرونا که افزوده شد به مبحث تحریم و این باعث شد که به جمعیت غیرفعال کشور اضافه شود و در این شرایط که بگوییم نرخ بیکاری چند است، باید بگوییم تک رقمی است و واقعا هم همینطور بوده و این نماینده شرایط کل کشور نیست.
بیشترین خسارت ها در کدام بخش ها؟
با وجودی که کرونا روی سه بخش اصلی اقتصادی یعنی صنعت، کشاورزی و خدمات تأثیرمنفی داشته است، ولی بخش خدمات که بیشتر از نیمی از تولید ناخالص داخلی کشور را در اختیار دارد، بیشترین خسارات را متحمل شده است.
آمارهای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نشان داده است بخش های تولید منسوجات با ۱۰۸ هزار و ۵۳۴ نفر کاهش و پوشاک با ۵۵ هزار و ۷۰۷ نفر کاهش تعداد شاغلین تحت تاثیر کرونا حاصل از شیوع بیماری کرونا است. تعداد شاغلین بخش تولید مبلمان در بهار ۹۹ نسبت به بهار سال قبل ۳۷ هزار و ۷۵۶ نفر کاهش یافته است. ولی در تابستان ۹۹ نسبت به تابستان سال قبل ۵ هزار و ۸۵۳ نفر افزایش پیدا کرده است.
همچنین بر مبنای آمار منتشره از جانب گمرک ایران، پارسال ۱۶.۴ میلیون نفر از سفر به ایران به علت انتشار کرونا منصرف شدند.
وضعیت پرداخت تسهیلات
براساس گزارش وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، کسب و کارهای صدمه دیده به صورت عمده در ۱۴رسته اصلی و حدود ۸۵۸ زیر رسته حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات دریافت کرده اند که در اولین مرحله این رقم ۱۴هزار میلیارد تومان بود.
در این میان، با عنایت به تمرکز صدمه دیدگی روی بخش خدمات، به صورت مستقل حدود ۲ هزار میلیارد تومان در اختیار بخش گردشگری، یک هزار و ۷۰۰میلیارد تومان در بخش حوزه فرهنگ و هنر و ۸۰۰میلیارد تومان در حوزه ورزش به صورت اختصاصی از راه دستگاههای تخصصی در اختیار واحدهای کسب و کار قرار گرفت.

1400/03/09
10:25:27
5.0 / 5
1065
تگهای خبر: اقتصاد , بازار , تخصص , تسهیلات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۳
رصدکالا
rasadkala.ir - حقوق مادی و معنوی سایت رصد كالا محفوظ است

رصد كالا

یافتن بهترین قیمت برای کالاها