گزارش رصد كالا؛

سناریوی قصور در مدیریت بازار نهاده های دامی تكرار می شود؟

سناریوی قصور در مدیریت بازار نهاده های دامی تكرار می شود؟ به گزارش رصد کالا در حالیکه سال قبل نابسامانی بازار نهاده های دامی، خسارات زیادی به تولیدکنندگان و مصرف کنندگان مواد پروتئینی وارد کرد، سال جاری هم همان رویه در تأمین این اقلام در حال تکرار است.



به گزارش رصد کالا به نقل از مهر، بازار نهاده های دامی در سال گذشته، شرایط بسیار ملتهبی را پشت سر گذاشت، این نابسامانی ها در حالی صورت گرفت که از اواسط دی ماه ۱۳۹۸ واردکنندگان، تولیدکنندگان و فعالان صنعت دام و طیور درباره پروسه تامین و توزیع نهاده های دامی هشدارهای جدی داده و عواقب آنرا گوشزد می کردند.
عدم تخصیص بموقع ارز و واردات، عدم نظارت کافی بر حلقه های زنجیره تامین و توزیع نهاده ها، ایرادات گوناگون سامانه بازارگاه و مواردی از این قبیل سبب شد که باوجود تخصیص سنگین ارز برای واردات نهاده های دامی، بازار این اقلام با نابسامانی بی سابقه و تولیدکنندگان با کمبود جدی مواجه شوند. چونکه رانت سنگین نهفته در ارز ۴۲۰۰ تومانی خیلی از حلقه های واقع در زنجیره تامین و توزیع نهادهای دامی را گرفتار فساد کرد. در کنار این، عدم اصلاح ایرادات سامانه بازارگاه و توزیع غیراصولی نیز به این بحران ها دامن زد تا جایی که سال قبل قیمت مرغ در مقاطعی از سال تا ۴۰ هزار تومان نیز صعود کرد و نرخ مصوب ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومانی سبب تشکیل صف های طولانی مردم برای خرید به نرخ مصوب دولتی شد اما از آنجائیکه نابسامانی یک ساله، منجر به افت شدید تولید شده بود، در نهایت دولت برای متعادل کردن عرضه و تقاضا، ناچار شد به واردات روی بیاورد.
نابسامانی بازار نهاده های دامی طی سال قبل فقط بازار مرغ را به لرزه نینداخت بلکه قیمت سایر محصولات پروتئینی همچون تخم مرغ و گوشت نیز در طول سال قبل با نوسانات بسیار شدیدی همراه بود و حتی تعدادی از این کالاها از سبد مصرف برخی دهک های درآمدی بطور کامل حذف شد.
اکنون مدتی است از فعالان بازار نهاده های دامی خبر می رسد که رویه های غلط گذشته امسال نیز در حال تکرار است. دراین زمینه، مجید موافق قدیری، رئیس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان در گفتگو با خبرنگار مهر درباره توقف تخصیص ارز به نهاده های دامی از اواخر اسفندماه سال قبل و تأثیر آن بر تامین نهاده ها و تولیدات محصولات پروتئینی در ماه های آینده، اظهار داشت: متأسفانه عدم تامین ارز در یک ماه گذشته اتفاق افتاده و با اهمیت ترین علت این امر نیز می تواند سوءاستفاده بانک مرکزی از انتقال وظایف تجارت نهاده های دامی از وزارت صمت به وزارت جهاد کشاورزی باشد.
سیاست گذاران اقتصادی کشور در عرصه نهاده های دامی همان راهی را می روند که سال قبل هم پیمودند
وی با اعلان اینکه سیاست گذاران اقتصادی کشور در عرصه نهاده های دامی همان راهی را می روند که سال قبل هم پیمودند و این بسیار خطرساز است، اشاره کرد: امروز اگر از نظر نیاز کشور و کمبود کالا بخواهیم نهاده های دامی را رتبه بندی نماییم، کنجاله سویا، جو و ذرت در رتبه های اول کمبود قرار دارند.
قدیری اشاره کرد: با این وجود امروز حدود ۳ میلیون تن انواع نهاده های دامی در بنادر ایران موجود است که ارز آن تامین نشده و عدم عرضه بموقع نهاده های دامی به بازار، راه را برای سوءاستفاده گران و رانت خواران و دلالان در عرصه محصولات پروتئینی باز خواهدنمود و باردیگر مانند سال قبل باسکولچی کشتارگاه بهمن بیشترین سود را می برد و تولیدکنندگان و مردم بیشترین ضربه را می خورند.(جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)
این فعال بخش خصوصی روز گذشته نیز در مصاحبه دیگری با خبرنگار مهر درباره آخرین وضعیت تخصیص ارز نهاده های دامی نیز اظهار داشت: تخصیص ارز به نهاده های مانده در گمرکات قطره چکانی است که این در وضعیت حساس فعلی امر مطلوبی نیست و احتمال دارد در آینده ما را با مشکل مواجه کند. (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)
۹۰ درصد کالای مانده در گمرک بصورت اعتباری ترخیص می شود!
همچنین اخیراً، حسن عباسی معروفان، سرپرست دفتر خدمات تجاری معاونت توسعه تجاری وزارت جهاد کشاورزی نیز خواهان سرعت بیشتر بانک مرکزی برای تخصیص ارز برای واردات نهاده ها شده و گفته است: به سبب تخصیص ناکافی ارز توسط بانک مرکزی ۹۰ درصد کالای مانده در گمرک بصورت اعتباری (نسیه) ترخیص می شود، ضمن اینکه به کالایی که برای ماه آتی ثبت سفارش شده اند نیز ارز تخصیص نیافته است.
وی اضافه کرده است: هم اکنون در بنادر کشور ۲ میلیون تن ذرت، ۹۰۰ هزار تن جو و ۶۰۰ هزار تن کنجاله سویا وجود دارد که با در نظر گرفتن دانه روغنی سویا می توان گفت مجموع آن ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار تن در بنادر است.
عباسی معروفان اشاره کرد: ترخیص اعتباری کالا به این شکل است که ما طی یک نامه به صاحب کالا تعهد می دهیم در مدت مشخصی ارز را پرداخت نماییم، به عبارتی دیگر خرید نسیه می نماییم تا پول آن مدتی دیگر پرداخت گردد، بدین سان ۹۰ درصد کالاها را ترخیص کرده ایم.
عباسی معروفان با اعلان اینکه ۴ میلیون تن نهاده دامی نیز ثبت سفارش شده است، اظهار داشت: به بانک مرکزی اعلام نموده ایم که علاوه بر ارز مورد نیاز برای تسویه خریدهای اعتباری برای کالاهای ثبت سفارش شده نیاز به یک میلیارد دلار داریم.
تجربه تلخ ترخیص اعتباری!
مسئولان در حالی برای حل مشکل تخصیص ارز، ترخیص ۹۰ درصد کالا بصورت اعتباری را پیش روی واردکنندگان قرار داده اند که تجربه اواخر سال ۹۸ و اوایل سال ۹۹ واردکنندگان برنج دراین زمینه، تجربه ای به شدت تلخ است. این واردکنندگان حجم زیادی برنج را بعد از ثبت سفارش وارد بنادر کشور کرده و در صف تخصیص ارز منتظر بودند. تعلل بانک مرکزی برای تخصیص ارز به این برنج های وارداتی و شیوع ویروس کرونا سبب شد ستاد تنظیم بازار با نگرانی از بروز چالش در تامین بازار داخلی، این واردکنندگان را مجاب به واردات اعتباری این برنج ها کند. در زمانی که ستاد تنظیم بازار این مصوبه را صادر کرد، واردات برنج همچنان مشمول ارز ۴۲۰۰ تومانی بود، بنا بر این واردکنندگان مجاب شدند که محموله های خودرا بصورت امانی از گمرکات ترخیص و با مبنای ارز ۴۲۰۰ در داخل کشور توزیع کنند. این کار انجام شد. اما بلافاصله برنج از شمول ارز ۴۲۰۰ خارج شد و بانک مرکزی حاضر نشد ارز ۴۲۰۰ تومانی این واردکنندگان را تخصیص بدهد.
روند تامین و تخصیص ارز می تواند در ماه های آتی مشکل ساز شود
عباسی معروفان، سرپرست دفتر خدمات تجاری معاونت توسعه تجاری وزارت جهاد کشاورزی می گوید: تخصیص و تامین ارز تبدیل به گلوگاهی برای واردات کالاهای اساسی همچون نهاده های دامی شده است که می تواند در ماه های آتی مشکل ساز شود.
عباسی معروفان با اشاره به ورود کشور چین به بازار جهانی ذرت برای خرید گسترده، اظهار نمود: بتازگی کشور چین به خرید ذرت در بازار جهانی دست زده است و این مساله سبب نگرانی ما شده چونکه ورود چین قیمت هر کیلوگرم ذرت را در ماه آتی دست کم ۲۰ تا ۳۰ دلار می افزاید.
وی معتقد است؛ در صورتیکه تامین ارز در ماه جاری انجام نشود به سبب حضور چین در ماه آتی مجبور خواهیم بود نهاده های دامی را گران تر و با صرف ارز بیشتر وارد نماییم.
سرپرست دفتر خدمات تجاری معاونت توسعه تجاری وزارت جهاد کشاورزی میزان ثبت سفارش نهاده های دامی توسط وزارت جهاد کشاورزی از زمان انتقال این وظیفه از وزارت صمت به این وزارتخانه در نیمه فروردین ماه را ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار تن ذرت، ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تن جو و یک میلیون تن کنجاله سویا اعلام نمود.
واردکنندگان موافق ترخیص اعتباری نهاده های دامی نیستند
در همین راستا، یک منبع مطلع در گفتگو با خبرنگار مهر از نحوه تخصیص ارز به نهاده های دامی و ترخیص قطره چکانی آنها به شدت انتقاد نمود و اظهار داشت: سیاستگذاری دولت امسال این است که واردات نهاده های دامی به شکل اعتباری صورت گیرد و برمبنای اعلام بانک مرکزی ۹۰ روز پس از ترخیص نهاده های دامی، ارز مورد نیاز آن پرداخت می شود.
وی با اعلان اینکه بیشتر واردکنندگان نهاده های دامی با این سیاست موافق نیستند، اضافه کرد: باتوجه به افزایش قیمت های جهانی نهاده های دامی و شرایط بازار جهانی، اقدامات دولت در ترخیص قطره چکانی نهاده ها نیز بحران بازار را بیش از پیش می کند و این احتمال که در ماه های آتی با نابسامانی جدی در بازار این محصولات مواجه باشیم، بسیار زیاد است.
این مقام مسئول اشاره کرد: باتوجه به اتفاقات سال قبل و بحرانی که در بازار محصولات پروتئینی بوجود آمد، انتظار می رود که دولت تدابیر بیشتری برای جلوگیری از تکرار این مساله اتخاذ کند.
با توجه به شرح ماوقع، از دولت و بانک مرکزی انتظار می رود در زمینه تامین و تخصیص ارز نهاده های دامی توجه و دقت بیشتری داشته باشند با بهره بردن از تجربیات دو سال گذشته، تدابیری اتخاذ کنند تا آنچه در سال قبل رخ داد و خسارات سنگینی به تولید، تولیدکنندگان و مصرف کنندگان وارد کرد، تکرار نشود.


منبع:

1400/02/20
23:36:59
5.0 / 5
962
تگهای خبر: ارز , اقتصاد , بازار , بانك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۴
رصدکالا
rasadkala.ir - حقوق مادی و معنوی سایت رصد كالا محفوظ است

رصد كالا

یافتن بهترین قیمت برای کالاها