مروری بر اتفاقات حوزه فناوری در سال ۹۸ از نگاه دیجی رو

مروری بر اتفاقات حوزه فناوری در سال ۹۸ از نگاه دیجی رو رصد كالا: سال ۹۸ هم مانند سال های قبل با تمام فراز و نشیب هایی كه داشت به پایان خود نزدیك شده است و تنها خاطره ها، درس ها و تجربیات آن برایمان باقی خواهد ماند.


به گزارش رصد كالا به نقل از مهر، رسانه دیجی رو به مناسبت آخر سال ۹۸ نگاهی كوتاه به مهم ترین رویدادهای داخلی و خارجی حوزه فناوری انداخته است. از شما دعوت می نماییم در ادامه با ما همراه باشید.

دوربین های سه گانه، استاندارد جدید صنعت موبایل
بدون شك مهم ترین ترند یا مبحث داغ سال جاری در حوزه موبایل كه هم از لحاظ طراحی و هم از حیث كارایی كاملاً تأثیرگذار بوده، تبدیل شدن دوربین های سه گانه به یك استاندارد جدید در این صنعت بوده است. دوربین سه گانه كه برای نخستین بار پارسال توسط هواوی به كار گرفته شده بود، سال جاری تقریباً در همه گوشیهای پرچمدار دیده شد و هیچ محصول رده بالایی در ذهن نداریم كه با دوربین دوگانه عرضه شده باشد. امروزه كار به جایی رسیده كه گوشیهای میان رده و حتی گاهی اوقات رده پایین هم سه لنز در پشت بدنه خود دارند.
لنز سومی كه سال جاری به گوشیها افزوده شد، لنز فوق عریض بود كه البته این نوع سنسورها پیش از این هم وجود داشتند و ال جی سال ها پیش از آنها بهره برده بود. اما به هر حال پس از لنز اصلی و حسگر تشخیص عمق، این حسگر سال جاری به جزئی جدایی ناپذیر از دوربین پشتی گوشیهای هوشمند تبدیل گشته و بدون آن مطمئناً گوشی شما چیزی كم خواهد داشت.

عرضه آیفون ۱۱ و مد شدن ماژول دوربین مربعی
بحث استفاده از دوربین های سه گانه سال جاری به حدی داغ بود كه حتی اپل هم كه معمولاً به سختی زیر بار نوآوری های دیگر شركت ها می رود، مجبور شد در دو مدل از آیفون های جدید خود، یعنی آیفون ۱۱ پرو و آیفون ۱۱ پرو مكس، از دوربین سه گانه استفاده نماید. البته این شركت طبق معمول تلاش كرد تا این خصوصیت را به سبك خود مورد استفاده قرار دهد و بدین منظور به جای ردیف كردن لنزها در كنار هم، آنها را در یك ماژول مربعی و با چینشی عجیب قرار داد. اما استفاده از لنزهای بزرگ و نوع چینش آنها چندان به مذاق مخاطبان خوش نیامد و حتی برخی آنرا سبب برانگیخته شدن ترایپوفوبیا می دانستند!
با اینكه شكل دوربین آیفون ۱۱ پرو و ۱۱ پرو مكس زیاد جالب از آب در نیامد، اما ایده استفاده از ماژول مربعی و چینش دو ردیفه لنزها را باب كرد و خیلی از شركت های تولید كننده دیگر همچون سامسونگ هم به این نوع طراحی دوربین پشتی روی آوردند؛ البته با لنزهایی به مراتب كوچك تر و مرتب تر. آن هایی هم خواستند كمی نوآوری به خرج دهند، همین چینش مربعی را در یك چارچوب دایره ای به كار گرفتند.

جنگ تجاری آمریكا و چین؛ آتشی كه دامن هواوی را هم گرفت!
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریكا، از زمان سر كار آمدن خود شمشیر را برای چین كه یكی از غول های اقتصادی دنیاست، از رو بسته بود. جنگ سرد تجاری بین این دو كشور روز به روز جدی تر می شد و هر دو طرف تعرفه های سنگینی را برای كالای وارداتی همدیگر وضع می كردند تا اینكه اواخر اردیبهشت ماه ۹۸، وزارت بازرگانی آمریكا كمپانی چینی هواوی را به فهرست سیاه خود اضافه و شركت های آمریكایی را از مراوده تجاری با آن منع كرد. چند روز بعد هم گوگل اعلام نمود به تبعیت از قوانین وضع شده، هرگونه همكاری خود با شركت هواوی را به حالت تعلیق درمی آورد.
قطع همكاری با گوگل، ضربه سنگینی به هواوی بود و این شركت كه قصد داشت تا انتهای سال به بزرگ ترین تولید كننده گوشیهای هوشمند تبدیل گشته و جای سامسونگ را بگیرد، به ناگاه در وضعیتی گرفتار شد كه حتی زمزمه های ورشكستگی اش هم به گوش می رسید! البته مدیران این شركت چینی بحران پیش آمده را به خوبی مدیریت كردند و با این كه هنوز تا رسیدن به روزهای خوش سال قبل فاصله دارند، اما عرضه سرویسهای جایگزین برای خدمات گوگل، توانسته تاحدودی وضعیت این شركت را در بازار تثبیت كرده و حتی نوید بخش روزهای خوشی در آینده باشد.

ماجرای رجیستری و گوشیهای مسافری
اواخر شهریور ماه سالجاری بود كه خبر رسید بیشتر از ۳۰ هزار گوشی تلفن همراه كه عمدتاً به صورت مسافری رجیستر شده بودند، غیرفعال شدند. این تصمیم سبب شد تا خیلی از خریداران و فروشندگان شرایطی سخت را تجربه كرده و در بلاتكلیفی بمانند. از طرفی فروشندگان ادعا می كردند كه ثبت مسافری گوشی به صورت قانونی انجام شده و زیر بار نمی رفتند و از سوی دیگر، گوشیهای قطع شده در دست خریداران مانده بود. در نهایت با عنایت به مشكلات عدیده ای كه برای مردم و فعالان صنعت موبایل بوجود آمده بود، تصمیم بر این شد كه گوشیهای قطع شده مجدداً به شبكه تلفن همراه كشور وصل شوند. البته این اتفاقات سبب شد تا روند خرید و فروش گوشیهای مسافری تاحدود زیادی متوقف شده و فروشندگان و مشتریان به سمت محصولات وارداتی رسمی با گارانتی معتبر بروند.
گوشی های انعطاف پذیر بالاخره آمدند
سال گذشته خبر استفاده از نمایشگرهای انعطاف پذیر در گوشیهای هوشمند، سر و صدای زیادی به پا كرده بود و همه شركت های مطرح به تكاپو افتاده بودند تا نخستین تولید كننده عمده چنین محصولاتی لقب بگیرند. سامسونگ در این بین توانست گوی سبقت را از رقبا ربوده و حداقل در زمینه معرفی گوشی انعطاف پذیر خود معروف به گلكسی فولد، زودتر از بقیه عمل كند. البته هواوی هم تنها به فاصله چند روز گوشی میت ایكس را بعنوان نخستین محصول انعطاف پذیر خود رونمایی نمود.

البته عجله سامسونگ و هواوی برای معرفی هر چه زودتر گوشیهای انعطاف پذیر كار دست این شركت ها دارد و مشكلاتی كه در طراحی و تولید گلكسی فولد و تاحدودی در میت ایكس وجود داشت، سبب شد تا عرضه این محصولات با تأخیر زیادی مواجه شود. در نهایت هم گلكسی فولد نتوانست در بازار چندان موفق ظاهر شود و هواوی میت ایكس هم تنها در بازار چین ارائه شد.
البته فهرست گوشیهای انعطاف پذیر عرضه شده در سال ۹۸ تنها به این دو مورد محدود نمی گردد. موتورولا با نگرشی كاربردی تر به صفحات نمایش انعطاف پذیر، گوشی تاشو موتورولا ریزر را به یاد محصولی كلاسیك با همین نام روانه بازار كرد كه از همان زمان معرفی بازخورد خوبی از جانب مخاطبان و منتقدان داشت. موفقیت ایده موتورولا در طراحی گوشی انعطاف پذیر، سامسونگ را هم به فكر انداخت تا سبك طراحی خویش را تغییر داده و گوشی گلكسی زد فلیپ را تولید و روانه بازار كند.
در مجموع، گوشیهای انعطاف پذیر هنوز در ابتدای راه خود هستند و انتظار می رود در سال ۹۹ شاهد پخته تر شدن ایده و سبك طراحی چنین محصولاتی باشیم.

گسترش شبكه های فایو جی و گوشیهای پشتیبانی كننده از آن
شبكه های فایو جی (۵G) یا نسل پنجم، سال جاری بالاخره هر چند به صورت محدود، اما راه اندازی شدند و كاربران برخی از كشورها و شهرهای جهان به این شبكه دسترسی پیدا كردند. به طبع، تولید گوشیهای پشتیبانی كننده از فایو جی هم امسال با رشد قابل توجهی مواجه گشتند و تقریباً همه شركت های بزرگ تولید كننده گوشی تلاش كردند تا حداقل یك مدل از پرچمدارهای خویش را با پشتیبانی از فایو جی روانه بازار كنند. البته هر چه زمان جلوتر می رود، پردازنده های جدیدتر و مقرون به صرفه تری هم تولید می شوند كه امكان پشتیبانی از شبكه های نسل پنجم را به گوشیهای میان رده هم می آورند.
در این بین، شركت اپل هنوز هیچ مدل فایو جی از گوشیهای آیفون را عرضه نكرده و بسیاری انتظار دارند در سال ۹۹ حداقل شاهد معرفی یك مدل از این نوع باشند. هر چند كه هنوز اطلاع دقیق و موثقی در این خصوص عرضه نشده است. به هر حال، هر چه كه هست، فناوری فایو جی مطمئناً آینده صنعت موبایل را شكل خواهد داد و دیر یا زود جای شبكه های فعلی را خواهد گرفت.

داغ شدن بحث استریم بازی ها و شروع به كار گوگل استادیا
در یكی دو سال گذشته، بحث استریم و اجرای بازی ها از راه دور، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. یكی از علل این مساله، افزایش سرعت و كیفیت اینترنت خانگی در اغلب كشورهای جهان است. آغاز به كار شبكه های فایو جی هم كه گفته می شود سرعت دانلود و آپلود بسیار بالایی دارد، سبب داغ شدن هر چه بیش تر مبحث و جدی تر گرفته شدن آن توسط شركت ها شده است.
با اینكه تا پیش از این شایعات زیادی در مورد ابری بودن پلی استیشن ۵ به گوش می رسید، اما در نهایت این شركت های موبایلی بودند كه عرضه سرویس استریم بازی را شروع كردند. ابتدا اپل با سرویس اشتراك بازی "اپل آركید" پا به میدان گذاشت كه البته نمی توان آنرا یك پلت فرم ابری محض دانست. اما در ادامه گوگل با راه اندازی سرویس "استادیا" عملاً یك پلت فرم بازی تمام عیار بر اساس فضای ابری را پیش روی مخاطبان قرار داد كه برای اجرای بازی ها تنها به خرید اشتراك ماهانه و اتصال پرسرعت اینترنت نیاز دارد. البته هنوز این سرویس ها بر بستر ۴G و وای-فای كار می كنند و مطمئناً با گسترش شبكه های فایو جی سرنوشت آنها هم گرفتار تغییر خواهد شد.

عرضه بازی دث استرندینگ (Death Stranding)
بازی ساز افسانه ای و خالق سری متال گیر سالید، در سال ۲۰۱۵ و پس از ۲۹ سال فعالیت در كونامی، از این شركت ژاپنی جدا و به تیتر اول رسانه های در رابطه با بازی تبدیل شد. خروج كوجیما از كونامی برای خیلی از گیمرها به معنای خاتمه سری متال گیر بود و از همین رو مایه ناامیدی آنها شد. اما از سوی دیگر، همه مشتاق بودند تا ببینند این بازی ساز خلاق در ادامه می خواهد بر روی چه عنوانی كار كند. كوجیما هم طرفداران خویش را زیاد منتظر نگذاشت و در E۳ ۲۰۱۶ بازی جدید خود تحت عنوان "دث استرندینگ" را معرفی نمود.
امسال پس از نزدیك چهار سال، بالاخره "دث استرندینگ" ارائه شد و البته با داستان عجیب و گیم پلی عجیب تر خود چندان در جلب نظر عموم گیمرها موفق نبود. درست است كه بازی های كوجیما همواره به داشتن حالتی سینمایی معروف بوده اند و استاد هم همواره نشان داده ارادت و علاقه خاصی به هنر هفتم دارد، اما "دث استرندینگ" آنقدر خاص و دارای مضامین عمیق بود كه مخاطبان عادی در ارتباط برقرار كردن با آن گرفتار مشكل شدند. در مجموع این بازی امتیازی بهتر از ۸۲ در متاكریتیك كسب نكرد و بدین سان عنوانی كه همه ما منتظر بودیم بعنوان یك شاهكار تمام عیار معرفی شود، تنها در حد یك بازی خوب باقی ماند.
قطع سراسری و یك هفته ای اینترنت آبان ماه سال جاری و پس از اتفاقاتی كه به دنبال افزایش قیمت بنزین رخ داد، اینترنت ثابت و همراه كشور قطع شد و بار دیگر به همه ما نشان داد كه تا چه حد به این شبكه وابسته شده ایم. واقعاً امروزه انجام خیلی از كارها بدون دسترسی به اینترنت و وبسایت هایی مانند گوگل، ناممكن به نظر می آید و عمق این مساله را در دوره هفته ی قطع اینترنت تجربه كردیم. البته دسترسی به شبكه داخلی تاحدود زیادی سبب پیشگیری از برخی خسارات شد و نشان داد كه وجود چنین شبكه ای در شرایط بحرانی تا چه حد می تواند ضروری باشد.
معرفی ایكس باكس سری ایكس و پلی استیشن ۵
آذر ماه سال ۹۸ بود كه مایكروسافت در مراسم اهدای جوایز سالانه بازی های ویدئویی (TGA ۲۰۱۹) از جدید ترین كنسول خود با نام «ایكس باكس سری ایكس» رونمایی نمود. نخستین نكته ای كه در مورد این كنسول نسل جدید جلب توجه می كند، شكل ظاهری متفاوت و تاحدودی عجیب آن است. ایكس باكس سری ایكس كاملاً به شكل یك مكعب مستطیل عمودی طراحی شده كه البته ظاهراً به صورت افقی هم می توان آنرا قرار داد. در این بین، كنترلر بازی تغییر زیادی نسبت به قبل ندارد و تنها چند بهبود جزئی و اضافه شدن دكمه ویژه Share (اشتراك گذاری) را شاهد می باشیم. مشخصات سخت افزاری این كنسول هم چند روز پیش به صورت رسمی اعلام و مشخص شد كه ایكس باكس سری ایكس دارای قدرت پردازشی ۱۲ ترافلاپس خواهد بود؛ عددی كه تحسین بازیسازان و هیجان گیمرها را به دنبال داشته است. علاوه بر این، كارت های مخصوصی هم برای ارتقا فضای ذخیره سازی دستگاه در نظر گرفته شده كه به راحتی وارد شیار تعبیه شده بر روی كنسول می شود.
در سمت دیگر، كمپانی ژاپنی سونی هم كه مقرر است پلی استیشن ۵ را به مانند ایكس باكس سری ایكس، در تعطیلات آخر سال ۲۰۲۰ روانه بازار كند، هنوز كنسول خویش را به صورت رسمی رونمایی نكرده است. البته برخی مشخصات این كنسول مورد تأیید قرار گرفته كه همچون مهم ترین آنها می توان به فضای ذخیره سازی SSD و پشتیبانی از وضوح تصویری ۸K اشاره نمود. به قول مدیران سونی، استفاده از حافظه SSD سبب كاهش چشم گیر زمان لود بازی ها خواهد شد و صفحات لودینگ دیگر مانند قبل آزار دهنده نخواهند بود.

سریال "بازی تاج و تخت" (Game of Thrones) كه نخستین قسمت از آن در سال ۲۰۱۱ انتشار یافت، در خلال هشت سال قبل به یكی از محبوب ترین سریال های تلویزیونی دنیا تبدیل شد. دنیای جذاب سریال و كاراكترهای دوست داشتنی آن، طرفداران فیلم و سریال را به حدی مجذوب خود كرده بود كه وقتی سال قبل گفته شد، فصل آخر آن اردیبهشت ماه ۹۸ شروع خواهد شد، بسیاری برای دیدن آخر آن لحظه شماری می كردند. اما آخر بندی این سریال اصلاً آن چیزی نبود كه طرفداران انتظار داشتند و امتیازات پایین این فصل هم كاملاً مبین این مورد بود.
اما به هر حال، وداع با دنیای "بازی تاج و تخت" و كاراكترهای آن برای دوست داران سریال خیلی سخت بوده و از سوی دیگر سازندگان هم به هیچ وجه نمی خواستند، این سری پرمخاطب را رها كنند. از همین رو با فاصله كمی از آخر سریال اصلی، اعلام گردید كه چند نسخه فرعی یا در اصطلاح اسپین آف از آن در حال ساخت است كه فیلمنامه آنها باز هم بر مبنای كتاب های جورج آر. آر. مارتین نوشته شده است. ظاهراً ماجرای این نسخه های فرعی به سال ها پیش از اتفاقات هشت فصل اصلی مربوط خواهد بود و البته هنوز زمان دقیقی برای نمایش آنها اعلام نشده است.

شیوع ویروس كرونا
بدون هیچ شك و تردیدی باید گفت، مهمترین اتفاق سال ۹۸ نه تنها در حوزه فناوری بلكه در تمامی جنبه های زندگی و در سرتاسر جهان، شیوع كرونا بوده است. این ویروس كه شیوع آن از اوایل دیماه و از شهر ووهان چین آغاز شد، به سرعت در پرجمعیت ترین كشور جهان گسترش یافت و سپس راه خویش را به سایر كشورها هم باز كرد. گسترش ویروس كرونای جدید كه هنوز هیچ درمان و واكسنی برای آن عرضه نشده، حوزه فناوری را هم به شدت تحت تاثیر قرار داد و در نخستین گام سبب لغو كنگره جهانی موبایل بارسلون شد كه یكی از بزرگ ترین گردهمایی های صنعت موبایل به حساب می آید.
لغو رویدادها و كنفرانس ها از یك سو و تعطیلی كارخانجاتی كه اغلب آنها در چین بوده و بخش عمده ای از زنجیره تأمین شركت های بزرگی مانند اپل را شكل می دهند، سبب شده تا عرضه گوشیها و محصولات الكترونیكی جدید هم با دشواری های فراوانی روبرو باشد. شیوع كرونا در هفته های اخیر به حدی بوده كه حتی رویدادهای دو سه ماه آینده هم از الان تعطیل اعلام شده اند كه همچون آنها می توان به بزرگ ترین نمایشگاه بازی های ویدئویی یعنی E۳ ۲۰۲۰ اشاره نمود.

۱۰۰ گیگابایت اینترنت ثابت برای همه
یكی دیگر از اتفاقات مهم حوزه آی تی در كشورمان، اختصاص ۱۰۰ گیگابایت اینترنت هدیه به تمام مشتركان اینترنت ثابت بود. این تصمیم كه توسط وزارت ارتباطات اتخاذ و به شركت های خدمات دهنده ابلاغ گردید، در جهت تشویق مردم به ماندن در خانه بود تا روند شیوع كرونا در كشور هر چه سریع تر كنترل شود. این بسته هدیه كه از روز ۱۸ اسفند تا آخر سال ۹۸ در نظر گرفته شده بود، در كنار تمام مزایایی كه داشت، در بعضی موارد سبب افت سرعت و كیفیت خدمات شد كه این مساله تاحدود زیادی قابل پیشبینی بود. اما به هر حال، اختصاص ۱۰۰ گیگابایت اینترنت هدیه به صورت عمومی اتفاقی كم نظیر بود كه در سال ۹۸ رخ داد.
این مطلب، یك خبرآگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.




1399/01/16
17:09:43
5.0 / 5
3033
تگهای خبر: اقتصاد , بازار , تولید , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
رصدکالا
rasadkala.ir - حقوق مادی و معنوی سایت رصد كالا محفوظ است

رصد كالا

یافتن بهترین قیمت برای کالاها