كشاورزی در هفته ای كه گذشت؛

امنیت و سلامت غذایی در یک نگاه

امنیت و سلامت غذایی در یک نگاه به گزارش رصد کالا، امنیت و سلامت غذایی مورد تاکید دولتمردان و متولیان بوده که تحقق آن برای جمعیتی ۹۰ میلیون نفری به سادگی به دست نمی آید.



به گزارش رصد کالا به نقل از مهر، ۱۷ مرداد روز خبرنگار اولین نشست خبری محمدعلی نیکبخت، وزیر جهاد کشاورزی برگزار گردید. نیکبخت درباره ی قیمت جدید خرید تضمینی گندم و پرداخت مطالبات معوق گندم کاران عنوان نمود که قیمت گندم در شورای قیمت گذاری کالاهای اساسی بزودی به انجام می رسد. خرید تضمینی گندم تابحال از ۹ میلیون و ۱۳۰ هزار تن عبور کرده و در حوزه مطالبات گندم کاران هم ۴۶ درصد از پول گندم کاران پرداخت شده و مقرر است باقی مطالبات تا پایان مرداد به دستور ریاست جمهوری رقم قابل توجهی پرداخت گردد.
وی تصریح کرد که تلاش داریم در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ با بهبود عملکرد در واحد سطح و با افزایش تولید در دیم زارها به خودکفایی در محصولات استراتژیک همچون گندم برسیم.
کشت برنج ارگانیک
باقی مانده آفت کش های شیمیایی در مواد غذایی یکی از دغدغه ها د حوزه سلامت جامعه محسوب می شود. در این خصوص معاون پژوهش مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور با اعلان اینکه تولید برنج بدون استفاده از آفت کش های شیمیایی سال قبل در دو مزرعه به مساحت ۱۰ هکتار با موفقیت به انجام رسید، اظهار نمود که این فعالیت تحقیقاتی سال جاری در ۱۰۰ هکتار و ۷ شهرستان و هم مشارکت ۴۶ کشاورز درحال پیگیری است.
به گفته کارشناسان علمی بخش کشاورزی، این امر ضمن کاهش هزینه برای کشاورزان منجر به افزایش عملکرد آنها می شود.
افزایش قیمت نان
نان قوت غالب مردم بوده و بعد از ۳ سال قیمت آن در بعضی استانهای کشور تغییر کرده است. در مشهد نان بربری از ۱، ۱۵۰ تومان با افزایش حدود ۴۳ درصدی به ۱، ۶۵۰ تومان در یک هفته اخیر رسیده و نان لواش با افزایش حدود ۲۴ درصدی ۵۲۵ تومان شده است در حالیکه ابتدای سال تاکید شده بود قرار نیست قیمت نان تغییر کند. همینطور عنوان می شود تا پایان مرداد این تغییر قیمتها برای سایر استان ها همچون استان تهران هم اعمال خواهد شد.
گفتنی است، قیمت گذاری گندم، آرد و نان بعنوان محصولات استراتژیک از جانب دولت ها بوده و برای تضمین امنیت غذایی نظارت جدی بر این مورد وجود دارد. سال جاری تغییر قیمت بخشی از اقلام غذایی به صورت رسمی از جانب نهادهای متولی دولتی اعلام نشد اما نرخ های جدید روی کالاها درج شد. نان هم در حالیکه هیچ نهاد دولتی آنرا اعلام رسمی نکرده درحال افزایش است. فعالان این حوزه عنوان می کنند تصمیم با کارگروه آرد و نان هر استان بوده که این کارگروه زیر نظر استانداری هر استان فعالیت داشته که استانداری ها هم زیر نظر وزارت کشور فعالیت دارند.
برخی کارشناسان این حوزه تاکید دارند آرد فقط ۱۰ تا ۱۵ درصد قیمت تمام شده نان را تشکیل می دهد و عدم تغییر نرخ آرد در حالیکه سایر هزینه ها همچون حقوق و دستمزد، حمل و نقل، نرخ تورم و… افزایش پیدا کرده نباید انتظار داشت قیمت انواع نان در بازار تغییر نکند.
تولید و صادرات کنسرو ماهی
کیفیت صید، انجماد استاندارد ماهیان، پخت، بسته بندی و.... سلامت محصولات کنسروی را در حوزه آبزیان تضمین می نماید. رئیس هیأت مدیره سندیکای کنسرو ایران در رابطه با میزان تولید کنسرو ماهی اظهار داشت که برآوردها حاکی از تولید سالانه ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون قوطی کنسرو ماهی در کشور است اما آمار دقیق و قابل اعتمادی در تولید و مصرف محصولات کنسروی وجود ندارد. بنا بر آمار سازمان شیلات ایران، حدود ۵ سال قبل آمار تولید کنسرو ماهی تقریبا ۵۰۰ میلیون قوطی در سال بود که با کاهش ۵۰ درصدی بازار تقاضا تولید هم گرفتار افت شده است.
عضو کمیته فنی آبزیان کشور در رابطه با میزان صادرات کنسرو ماهی اظهار داشت: سالهای قبل تا حدودی صادرات بخصوص به کشورهای همجوار مانند عراق و افغانستان انجام می شد؛ اما در چند سال گذشته بخش اعظمی از تولید به مصرف داخل می رسد و اگر صادراتی وجود داشته باشد عدد بسیار ناچیزی است. قیمت ماهی بعنوان ماده اولیه کنسرو ماهی به شکل سرسام آوری افزایش پیدا کرده ازاین رو قیمت تمام شده کنسرو رقابتی نبوده و سایر بازیگران بین المللی سهم بازار ایران را از آن خود کرده اند.
چند سالی است کیفیت برخی محصولات کنسروی همچون تن ماهی کاسته شده است. چرا با وجود افزایش قیمت ها، کیفیت محصولات پایین آمده است؟ رئیس هیأت مدیره سندیکای کنسرو ایران در رابطه با چرایی این مورد اظهار نمود که روش های صید و انجماد ماهی در کیفیت کنسرو ماهی تاثیر زیادی دارد.
وعده ساماندهی بازار گوشت به ۴ ماه آینده
مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران کشور اعلام نمود که طی تفاهمنامه ای که مقرر است اتحادیه با شرکت پشتیبانی امور دام داشته باشد، نهاده های دامی مورد نیاز از این طریق تأمین و در اختیار دامداران قرار خواهد گرفت. اگر این امور به درستی صورت گیرد در ۴ تا ۵ ماه آینده، بازار گوشت با محصولات داخلی تأمین می شود و احتیاج به واردات گوشت منجمد نخواهد بود. همینطور مقرر است دام سنگین پایه پروار در وزن های مختلف ۲۰۰ تا ۴۰۰ کیلو گرمی خریداری شود. عرف کشتار گوساله با وزن ۵۰۰ تا ۵۵۰ کیلو گرم بوده که معمولا اگر خوراک خوب باشد روزانه یک کیلو به وزن دام اضافه می شود. بعنوان مثال اگر تغذیه دام با سویا باشد دام زودتر وزن می گیرد.
پیگیری سلامت ذرت های مصارف صنعتی
اصطلاح ترا ریخته به مفهوم تغییرات ژنتیکی محصولات بوده که با مهندسی ژنتیک خصوصیت هایی از محصول حذف یا ایجاد شود که این تغییر هیچگاه در طبیعت رخ ندهد. در اینباره سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه برنامه هفتم توسعه ضمن اشاره به مصوبات کمیسیون در زمینه امنیت غذایی بیان کرد که یکی از اشکالات امروز ما بحث مواد غذایی ترا ریخته است. ازاین رو کمیسیون مصوب کرد وزارت بهداشت باید به این مواد غذایی ترا ریخته نظارت داشته باشد و تمام واردکنندگان و تولیدکنندگان مواد ترا ریخته ملزم به درج برچسب ترا ریخته روی این محصولات هستند. چند هفته ای است که مبحث مصرف ذرت های دامی در صنایع غذایی مطرح بوده (البته مبحث به سالهای ۹۶ و ۹۷ بر می گردد) و تفاوت قیمت این دو محصول محل مناقشه بین دولت و تولیدکنندگان شده است. ذرت های دامی ارز یارانه ای دریافت می کنند و سایر ذرت ها همچون ذرت های مصرفی صنایع غذایی از این موهبت محروم هستند. ازاین رو ذرت های دامی در شبکه توزیع دارای نشتی بوده و بخشی از آنها از واحدهای صنعتی فعال در صنایع غذایی سر در می آورند. سلامت ذرت های دامی از جانب سازمان دامپزشکی تأیید می شود و ذرت های انسانی سازمان غذا و دارو. حال با این نشتی ذرت های مورد تأیید دامپزشکی به مصرف صنایع غذایی می رسد و سازمان غذا و دارو از این مسئله اظهار بی اطلاعی کرده است. سرپرست معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی اظهار کرد، مبحث در میان نهادهای متولی درحال پیگیری و حل و فصل است.


منبع:

1402/05/21
15:22:53
5.0 / 5
235
تگهای خبر: ارز , بازار , بسته بندی , تورم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۱
رصدکالا
rasadkala.ir - حقوق مادی و معنوی سایت رصد كالا محفوظ است

رصد كالا

یافتن بهترین قیمت برای کالاها